Resepi Ikan Siakap Tiga Rasa

By Wednesday, January 20, 2016

Bahan-bahan
Ikan Siakap 1 ekor
Tepung jagung 
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 4 ulas
Halia 2 inci  
Carrot 1 batang
Tomato sebiji setengah
Nenas dalam tin (saya tak letak sebab tak de stok)
Cili kisar 2 sudi besar 
Sos tomato 2 sudu besar
Sos cili 2 sudu besar
Sos tiram 2 sudu besar
Sos plum 2 susu besar
Garam
Gula


 Bawang besar, bawang putih, halia, carrot dan tomato potong dadu seperti dalam gambar...

Bawang besar, bawang putih, halia, carrot dan tomato potong dadu seperti dalam gambar...


Cuci ikan bersih-bersih...pastu lumur garam dan kunyit...lepas tu lumur pulak dengan tepung jagung...sebab lumur dengan tepung jagung untuk nak bagi ikan ranggup...


Goreng ikan dalam minyak panas...biar tenggelam ikan itu yea...amboi berkilat nye kuali saya kan...boleh buat cermin muka dah...hahah


Ikan yang sudah siap digoreng...nampak seksi sungguh ikan ni kan....=)


Campurkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos plum...kacau biar sebati...


Guna minyak yang kita goreng ikan tadi tu untuk tumis bawang besar, putih dan halia...tumis sampai layu...


Bila bawang dah layu masukkan cili kisar...tumis sampai pecah minyak...pastu masukkan sos yang dicampur tadi...masukkan garam, gula secukup rasa...kalau nak lebih kuah tambah kan sedikit air...


Bila kuah dah agak pekat masukkan carrot dan tomato...kacau seketika...


Jeng jeng jeng inilah hasil yang tak seberapa cantik tapi sangat lazat...heheh....tuang je sambal yang dimasak tadi atas ikan...siap la....kalau ade daun bawang dengan daun sup potong halus-halus tabur atas ikan...nampak la cun sikit kannnn...=)

You Might Also Like

0 Kritikan

Let Follow Me

Follow Me

Ceritakan Kisah Anda Pada Kami

Name

Email *

Message *